Kosmetisk tatuering

top

KOSMETISK TATUERING

Permanent make up är ett bra alternativ för dig som vill ha en snygg grundläggande make up som håller i både vått och torrt!

 • Personer som har glesa ögonbryn / ögonfransar eller otydliga läppkonturer.
 • Personer som pga synförändringar har svårt att sminka sig.
 • Personer som tränar eller stressar mycket och har ont om tid att lägga make up.
 • Personer som lider av tex allergier och rinnande ögon eller upplever att sminket inte sitter kvar där det ska.
 • Personer som vill se naturligt fräscha ut dygnet runt, oavsett väder och aktivitet.

Permanent make up användes från början mest för personer som led av håravfall, allergier och synskador. Det blir dock allt vanligare att tekniken används kosmetiskt för att förstärka eller modifiera ansiktsdrag. Eyeliner, läppkontur samt ögonbryn är det allra vanligaste, men även "inliner", moucher och "sotad" eyeliner förekommer allt oftare.

MEDICINSK TATUERING

Man kan även använda sig av permanent make up / kosmetisk tatuering för att reducera ärr och pigmentförändringar samt för att rekonstruera bröstvårtor efter operationer.

Alopecia

Med en ny hårstrå-teknik kan man skapa ögonbryn som ser näst intill helt naturliga ut även på personer som helt saknar egna hårstrån. Personer som saknar ögonfransar upplever också en stor förbättring vid tatuering av eyeliner.

Ärrkamouflering och Vitiligo

Genom att plantera in färg på områden där huden saknar eget pigment kan man dämpa och reducedra bland annat synliga ärr och fläckar med pigmentbortfall.

Eyeliner, inliner och ögonbryn

eyeliner2foe

Ögonbryn

brynfoe

Ögonbryn

bryn2foe

Eyeliner och inliner

eyelinerfoe

Eyeliner, inliner och ögonbryn

eyelinerobrynfoe

Läppar - intonad kontur

lipsfoe

 

ATT TÄNKA PÅ

Du bör inte tatuera dig när:

 • Du har eller just ska få mens.
 • Är gravid eller ammar.
 • Är sjuk.
 • Har munsår eller ögoninfektion.

Före behandlingen:

 • Det kommer att krävas minst ett återbesök för kontroll och eventuell ifyllnad, retuschering och färgkorrigering. (Ingår i priset.)
 • Allergitest är inte nödvändigt och utförs endast på kundens egen begäran. Detta bör göras ca 2 dagar före behandlingen, så att eventuella allergiska reaktioner hinner visa sig.
 • Om du äter kosttillskott innehållande c-vitamin göra uppehåll med det 4 dagar innan behandlingen.
 • Om du har svåra herpesbesvär bör du ta av läkare utskriven antiherpesmedicin 1 dag före behandlingen. Förbered dig även genom att köpa munsårssalva som du kan använda i förebyggande syfte efter behandlingen.
 • Om du är orolig för smärta kan du ta en Alvedon 1 timme före behandlingen.

Efter behandlingen:

 • Smörj in det tatuerade området minst 2 gånger per dag med Bepanthen eller Helosan. Lägg på krämen med en ren tops eller bomullspad. Peta inte med fingrarna på det tatuerade området.
 • Håll det tatuerade området så rent och torrt som möjligt. Undvik att bada och basta.
 • Det går bra att tvätta det tatuerade området med vatten och badda torrt med en ren handduk.
 • Undvik att sola, både utomhus och i solarium.

Undvik brun utan sol-produkter, produkter innehållande Retin-A, c-vitamin eller AHA-syra den första tiden efter behandling.

 • Att sminka sig efter en behandling kan innebära risker; allergiska reaktioner som kan leda till infektioner, pigmentbortfall, sår och i värsta fall ärrbildning. Använd inte make up förrän området är helt läkt.
 • Om du blir mycket svullen kan du kyla området några gånger per dag med ispåsar eller kylklampar.
 • Håll dig borta från dammiga miljöer där det lätt kan komma in små smutspartiklar som kan orsaka infektion i det tatuerade området. Undvik även yttre påverkan av avgaser och kemiska ångor från tex hårfärg och hårspray.
 • Om du har tatuerat läpparna kan du med fördel dricka ur sugrör de första tre dagarna.
 • Herpesblåsor behandlas som vanligt med antiherpessalva och eventuell av läkare utskriven medicin.
 • Om ögoninfektion skulle uppstå behandlas detta bäst med ögonbad och/eller Noviform-salva (finns receptfritt på Apoteket).

VANLIGA FRÅGOR

Hur länge håller det?

En permanent make up håller vanligtvis i ca 3-5 år och bleks successivt. Denna metod har vi medvetet valt eftersom ansiktet förändras med åren och man därför kan behöva ändra linjer och färger. Hur länge tatueringen håller beror på ålder och hudtyp, men kan även påverkas av ämnesomsättning, väder, hudvårdsprodukter och sol. Normal hållbarhetstid för ögonbryn är ca 1-3 år, 4 år för läppar och 5 år för eyeliner. Om man använder vit färg vid sk "inliner" blir resultatet permanent. För att bibehålla intensiteten i tatueringen rekommenderas att man fyller på ungefär vartannat år.

Hur går det till?

En behandling går till så att man börjar med att bedöva det aktuella området, samt gör en skiss på hur tatueringen skall göras. Därefter planterar man in färgpigment med en smal nål. Principen är den samma som en "vanlig" tatuering, fast här går man inte lika djupt ner i huden. Det är normalt att bli lite röd och svullen efter en behandling, men det lägger sig vanligtvis inom ett par dagar. Efter ungefär en vecka är tatueringen helt läkt, och de sista sårskorporna har fallit av. Man bör undvika sol, bad och att använda make up på det tatuerade området tills det är helt läkt.

Är det som en vanlig tatuering?

Nej, permanent make up är en semi-permanent tatuering. Man går inte lika djupt ner i huden som vid vanlig tatuering. Detta är för att man ska kunna ändra färger och linjer  då huden förändras med åldern.

Hur många behandlingar behöver man göra?

Vanligtvis gör man 2 behandlingar med 3-6 veckors mellanrum på varje område men det kan även krävas upp till fyra gånger för att få önskad intensitet. Detta är dock relativt ovanligt, och gäller främst läpptatueringar eller på personer som äter vissa mediciner.

Gör det ont?

Det gör inte särskilt ont att göra permanent make up. Bedövningen är väldigt effektiv och gör att de flesta bara tycker att det kittlas. Det kan dock kännas lite obehagligt pga naturliga reflexer när man tatuerar nära ögonen. Är man orolig för smärta bör man undvika att göra sin tatuering för tidigt på morgonen då man vanligtvis är något mer smärtkänslig. Har man mens, är på väg att bli sjuk eller har sovit dåligt kan man också uppleva att det känns lite mer.

Kan man gå ut efteråt?

De flesta blir lite röda och svullna när man tatuerar eyeliner, men svullnaden dyker vanligtvis upp först efter att man sovit första natten. Läpparna och ögonbrynen blir sällan svullna, men ser oftast väldigt skarpt målade ut i några dagar, tills sårskorporna faller av.

Hur är det med allergier?

Allergiska reaktioner vid permanent makeup är extremt sällsynta. Det är däremot viktigt att du följer våra anvisningar både inför och efter behandlingen. Att hålla huden ren är A & O för att undvika infektioner. Boka in ett enkelt allergitest två dagar före din behandling om du är osäker.

Vad använder man för slags färger?

Tatueringsfärgerna består av naturliga mineralbaserade pigment och är speciellt framtagna för permanent make up.

Min kompis tatuerade ögonbrynen för 2 år sen, och nu ser dom alldeles rosa ut. Vad beror det på?

Det beror på att färgen som använts innehåller både gröna och röda pigment och att dessa försvinner ur huden olika snabbt. I de fall där ögonbrynen börjar se rosa ut har de gröna pigmenten i färgen blekts ur medan de röda finns kvar. Det är helt normalt och man kan aldrig veta i förväg om det kommer att inträffa eftersom det beror på hudtyp, ålder och grundpigmentering i huden. Det är dock mycket enkelt att korrigera, genom en extra ifyllnad med en särskild korrigeringsfärg.

Vad händer om man ångrar sig?

 Det är väldigt sällan man ångrar sig, så länge man är noggrann med att rita upp formen och gör tatueringen utifrån sina naturliga drag. Det finns dock fall där folk är missnöjda och ångrar sig, men de beror för det mesta på missförstånd eller bristande kommunikation med behandlaren, eller att man gått till en oseriös tatuerare. Det finns tyvärr många klåpare i branschen.